ondersteund door het INTERREG-programma

 

Die Zukunft einer Vergangenheit

 

Vrede Vrijheid & Verzoening

'De Toekomst van een Verleden'

 

'De Toekomst van een Verleden' was een koor- en herdenkingsproject over vrede, vrijheid en verzoening. Dit unieke concert is 9 en 10 april 2022 uitgevoerd in de Theaterkerk Bemmel.

Een ontmoeting van mens tot mens met de beste verbindende factor die er is; zingen en muziek maken.

We zongen onder meer het prachtige werk Requiem for the Living van componist Dan Forrest, Over de Muur van het Klein Orkest, maar ook symfonische rocksongs als Civil War van Guns N’ Roses.


Bianca van Dreumel

Regisseur en producent

 

Het begon met een droom…

 

Een unieke cross-over voorstelling maken op een bijzondere locatie. Een voorstelling waarin klassiek, symfonische rock & popsongs, maar ook ontroerende kleinkunstmuziek elkaar ontmoeten. Toen ik eind 2018 voor het eerst kennis maakte met het prachtige Requiem for the Living van componist Dan Forrest, wist ik ook waar de voorstelling over moest gaan. Vrijheid! Waarom? Omdat vrijheid nooit vanzelfsprekend is.

'Hoe mooi zou het zijn als we in het jaar 2020 een brug kunnen bouwen met gepassioneerde koorzangers uit alle windstreken van Nederland en grensgebied Duitsland, met datgene wat mensen altijd met elkaar verbindt, zingen en muziek maken! ‘

Zo werd begin februari 2019 het koor- en 75 jaar herdenkingsproject 'De Toekomst van een Verleden' geboren.

 

We leven inmiddels in 2022 en vieren dit jaar 77 jaar vrijheid. Meer dan ooit realiseren we ons hoe het is om minder vrij te zijn. Een pandemie, oorlog... vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Door de pandemie lukte het enkele zangers, waaronder ook onze Duitse medezangers, niet langer om met ons mee te reizen. Zij zitten voor altijd in ons hart en we zijn dankbaar dat zij vanavond wel in de zaal bij ons zijn.

 

Je ziet hier een bijzonder intens verbonden en veerkrachtig koor. We hebben elkaar steeds aangemoedigd en ondanks de moeilijke omstandigheden zijn we steeds doorgegaan. Mijn droom werd onze droom. Het maakt me trots en het raakt me diep hoe we deze reis samen hebben volbracht om hier vanavond voor u te kunnen staan.

 

In onze prachtige reis zijn we niet alleen in zang verbonden met het thema, maar ook op poëtische en kunstzinnige wijze. Zo staan er unieke portretten met Stories of Freedom op onze website. Hebben we basisschoolkinderen uit de gemeente Lingewaard en Kleve met elkaar verbonden in het doorgeven van verhalen, door middel van estafettetekeningen. Daarvan hing het resultaat in de foyer en op de stoelen in de Theaterkerk.

 

Ook hebben wij van keramiek een herdenkingsbloem, de Marigold, gemaakt. Die hebben we op 19 september j.l tijdens onze herdenkingstour verdeeld over vier oorlogsbegraafplaatsen in Groesbeek, Donsbrüggen, Reichswald en het burgerslachtoffermonument in Huissen. Al deze ervaringen nemen we mee klinken door in onze muziek.

 

De gekozen muziekstukken vertellen over het thema vrede, vrijheid en verzoening. Ze zijn soms rauw, confronterend, maar ook hoopvol en ontroerend. Ze raken je in je ziel. De ongewone mix en diversiteit symboliseert de omarming van verschillen die elkaar extra versterken. Wanneer we ons verzoenen met het verleden, jij jij mag zijn en ik ik, dan brengt ons dat dichter bij vrede en vrijheid.

 

'Jij bent mijn vrijheid, ik ben jouw vrijheid'

Quote van zanger-dichter Thomas Hessels

 

 


Aan dit project werkte mee:

 

Ruben Smits

Dirigent/arrangeur Ruben Smits is de muzikaal leider en dirigent van deze productie.

Christoph Mac-Carty

Christoph Mac-Carty, dirigent en muzikaal leider van DeKoor close harmony, leidt het begeleidingscombo.

Een ensemble uit het La Sinfonia Contea orkest gaat de klassieke stukken begeleiden.

Teus van der Stelt

Lumiteus is een gedreven regisseur, lichtcomponist en video-artiest en treedt sinds 1993 op in een groot aantal producties in concertzalen, theaters en op nationale en internationale festivals.

Elke Rouwmaat

Zangcoach Elke Rouwmaat doet de vocal coaching. Zij laat je ontdekken wat het Univeral Voice systeem voor je stem betekent.


Ons comité van aanbeveling en waardering:

 

‘Zingen verbindt mensen en heft grenzen op. Ik beveel dit koor- en herdenkingsproject van harte aan.’

Gerdi Verbeet is voormalig voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, en voorzitter van de Tweede Kamer.

Herdenken, gedenken en nadenken. De vrede wordt bezongen in dit prachtig project. Daar wil je bij zijn!

Willem Jansen, curator en projectpartner van expositie Kind, mijn Kind (kindmijnkind.nl)

‘Wat is hoopvoller dan voormalige vijanden die samen kunnen zingen en samen durven herdenken? Wat een krachtige basis voor het bewaken van de democratische rechtsstaat. Van harte aanbevolen.’

Jan Terlouw

Jan Terlouw, natuurkundige, schrijver en voormalig politicus. Foto Sanne Terlouw

 

 

Dit is een Euregion project gesubsidieerd door Euregio Rhein-Maas-Nord

Projectleider Bianca van Dreumel, initiator en regisseur.

Duitse projectpartner Manfred de Haan, Verkehrsverein Donsbrüggen, zorgt voor de herdenkingstour op 19 september 2022.

Nederlandse projectpartner Mireille van Kempen, zorgt voor de organisatie en administratie.