Marigold als herdenkingsbloem!

Gepubliceerd op 23 juli 2019 om 12:17

Als onderdeel van dit project maken we samen op 12 januari een Lieveling. Een Lieveling is een keramische dankbloem, kleine kunstobjecten, bedoeld om te schenken.

Maak een Lieveling is een concept van kunstenares Daantje Kip.

We hebben na aanleiding van een bezoek bij Martien van Hemmen, voorzitter van Exodus Huissen, gekozen voor de symboliek van de De Marigold, oftewel een goudsbloem.

Deze symbolische bloem leggen we tijdens 2 mei op het burgerslachtoffers massagraf in Huissen en de militaire graven die we aandoen tijdens de herdenkingstour op 2 mei.

 

In 1945 stond in Huissen, Nederland, een groepje voormalige vluchtelingen te wachten op de koningin. Zij zou ook hun zwaar beschadigde stadje bezoeken en troost geven aan de burgers.Twee meisjes maakten onderdeel uit van het gezelschap en hadden urenlang bloemen - goudsbloemen - in de hand. Als gevolg van een overvol programma die dag werd het bezoek aan Huissen afgelast. Wat was het effect van deze tegenvaller op de groep wachtenden? Teleurstelling? Verbittering? Niets van dit alles: men voelde troost door de aandacht die de koningin met het bezoek had willen geven. Men voelde zich als het ware door 'opgetild'. Het gaf kracht en erkenning voor de grote ellende.

70 jaar na WO II werd in de Universiteit van Wageningen de goudsbloem, de Marigold, als symbool voor burgers in oorlogstijd gepresenteerd. De Marigold, in het Latijn 'Calendula' genaamd, staat alom bekend om zijn infectiewerende werking.

Een symbool voor de burger

Onderdrukking, oorlog, dictatuur, nazisme en daarmee vergelijkbare onmenselijke systemen in de huidige tijd zijn te vergelijken met een te bestrijden levensbedreigende infectie. Daardoor wordt de symboliek van de Calendula, de Marigold, bevestigd. Inmiddels is bij diverse oorlogsherdenkingen de Marigold als symbool geplaatst in o.a. Arras, Berlijn, Nijmegen, Dresden en Arnhem.

Bron: Exodus Huissen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.